1
Січень 2022року
новини
що змінилося

З 1 січня діє підкориговане Положення про реєстрацію платників ПДВ

Мінфін змінив Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення) щодо реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів. Зокрема, Положення доповнили новим розділом VIII «Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів». Норми цього розділу поширюють на особу-нерезидента, яка не має постійного представництва:

  • та постачає на митній території України фізичним особам, у тому числі ФОПам, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями;
  • та/або постачає такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг.

Особу-нерезидента, яка постачає електронні послуги фізособам, місце постачання яких розташоване на митній території України, реєструють як платника ПДВ на підставі заяви за формою №1-РОН (додаток 12).

Особа-нерезидент зобов’язана подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від операцій, які вона провела, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн, яку обчислюють за офіційним курсом НБУ, що діє на 00:00 1 січня відповідного року. Таку заяву подають до 31 березня включно відповідного календарного року, наступного за роком, в якому особа-нерезидент досягла передбаченого обсягу операцій.

Якщо особа-нерезидент, яка не досягла граничного обсягу операцій, бажає добровільно зареєструватися платником ПДВ, вона подає відповідну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку звітного періоду, з якого її вважатимуть платником ПДВ.

Наказ № 637 набув чинності з 01.01.2022, крім підпункту 2 пункту 2 та пункту 3 Змін, які набирають чинності одночасно з набранням чинності Законом № 1618-IX, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Джерело: наказ Мінфіну від 07.12.2021 № 637