1
Січень 2022року
галузі
Дія Сіті

Податкова реформа ІТ-сектору — 2022: пропозиції Дія Сіті

Головні «плюшки» нового податкового режиму для ІТ-компаній — це перехід на сплату податку на виведений капітал і привабливі умови оподаткування зарплат працівників. Бажаючих спробувати сплачувати податки по-новому — вдосталь, тому наш експерт проаналізував вимоги до резидентів Дія Сіті, а також ризики та переваги такого переходу. Перевірте, чи вигідно вам переходити на новий податковий режим

Олег Січ , видавець Експертус Головбух

ВРУ запровадила з 01.01.2022 новий податковий режим для ІТ-сектору — Дія Сіті. Однак перехід на нього — не примус, а привілей. Адже Дія Сіті передбачає спрощену модель ведення ІТ-бізнесу. Яких вимог дотримати, щоб спробувати працювати за новим режимом, — читайте далі.

Які коди КВЕД можуть бути у резидента Дія Сіті

Стати резидентом Дія Сіті можуть юрособи, які відповідають спеціальним критеріям і провадять види діяльності, визначені для ІТ-сфери. Перелік цих видів діяльності без конкретизації кодів Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) містить частина 4 статті 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667). Ви можете претендувати на статус резидента Дія Сіті, якщо провадите діяльність в ІТ-сфері за кодами КВЕД, які ми згрупували в таблицю.

Перелік кодів КВЕД для резидентів Дія Сіті, певно, розширюватимуть, тому що їх дефіцит для класифікації ІТ-діяльності — очевидний. Зважайте, що органи влади можуть по-своєму інтерпретувати конкретні коди КВЕД (у порівнянні з тими, що ми навели). Окрім того, у другому півріччі 2022-го уряд планує легалізувати криптобізнес. У Законі № 1667 — це діяльність постачальника послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів (ч. 1 прикінцевих та перехідних положень).

Хто може стати резидентом Дія Сіті
Вид діяльностіКод КВЕД ДК 009:2010
Комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткованням62.01
62.02
62.03
70.22
Видання комп’ютерних ігор, а також іншого програмного забезпечення58.21
58.29
Надання програмних продуктів, у т. ч. комп’ютерних ігор, у режимі «онлайн» та надання веб-послуг із доставки програмних додатків, включаючи розповсюдження примірників (копій, екземплярів) програмного забезпечення у електронній формі, у т. ч. комп’ютерних ігор, його елементів, оновлень, доповнень та розширень функціоналу63.11
Освітня діяльність у галузі інформаційних технологій, у т. ч. надання вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти за такими спеціальностями, як комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, кібербезпека, наука про дані, а також надання інших видів освіти74.10
85.41
85.42
85.59
Оброблення даних і пов’язана з цим діяльність, крім надання інфраструктури для оброблення даних та розміщення (хостингу) і послуг з розміщення (хостингу), та діяльність веб-порталів63.11
63.12
Дослідження та експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук щодо інформаційних та інформаційно-комунікаційних технологій72.19
Проведення маркетингових кампаній та надання рекламних послуг з використанням програмного забезпечення, розробленого за участю резидента Дія Сіті, у мережі Інтернет та/або на пристроях користувачів73.11
Діяльність організаторів кіберспортивних змагань, кіберспортивних команд, спеціалізованих комп’ютерних центрів та/або клубів, призначених для проведення кіберспортивних змагань, а також студій трансляцій кіберспортивних змагань62.09
93.29
Забезпечення кібербезпеки інформаційно-комунікаційних систем74.90

Яких вимог дотримати

Резидентами Дія Сіті можуть стати старі гравці на ринку ІТ та стартапи, які одночасно відповідають п’яти критеріям:

Старі гравціСтартапи
1) Провадити один або більше видів діяльності, передбачених для ІТ-сектору;
2) забезпечувати середню зарплату залученим працівникам та гіг-спеціалістам еквівалентну 1200 євро;
3) мати средньооблікову кількість працівників і гіг-спеціалістів за підсумками кожного календарного місяця не менше ніж дев’ять осіб;
4) отримувати не менше ніж 90% питомої ваги доходів від видів діяльності, передбачених для ІТ-сектору;
5) не мати обтяжливих обставин із частини 2 статті 5 Закону № 1667. Підстава — частина 1 статті 5 Закону № 1667
1) Провадити один або більше видів діяльності, передбачених для ІТ-сектору;
2) отримувати не менше ніж 90% питомої ваги доходів від видів діяльності, передбачених для ІТ-сектору;
3) не мати «обтяжливих» обставин із частини 2 статті 5 Закону № 1667;
4) отримувати не більше ніж 7 585 500 грн річного доходу;
5) перебувати на обліку в ЄДР не більше ніж 24 місяці до дати подання заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті. Підстава — частина 3 статті 5 Закону № 1667
Обтяжливі обставини — це закордонна реєстрація, банкрутство, статус неприбуткової організації, порушення порядку розкриття інформації про бенефіціарів тощо.

Щоб стати резидентом Дія Сіті, потрібно подати заяву до Мінцифри. Вимагати від претендентів додаткові документи, яких не передбачає закон, міністерство не має права (ст. 6 Закону № 1667).

Чим привабливий новий режим оподаткування

Резиденти Дія Сіті отримали три основні преференції:

  • перейти на сплату податку на виведений капітал;
  • утримувати та нараховувати менше зарплатних податків;
  • отримати податкову знижку з ПДФО на інвестиції в українські стартапи.

Цю можливість передбачає Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX (далі — Закон № 1946).

Ставка ПДФО для працівників резидента Дія Сіті — 5% (п. 167.2, пп. 170.14-1.2 Податкового кодексу України; ПК).

ЄСВ потрібно нараховувати в розмірі лише 22% мінзарплати (ч. 14-1 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI). Відповідно, можна заощаджувати на фонді оплати праці та пропонувати вищі зарплати для ІТ-фахівців.

Ставка податку на виведений капітал — лише 9% (п. 136.8 ПК). Але низька ставка — не єдина фішка цього податку. Він дає можливість розраховуватися із державою лише у разі виведення коштів із підприємства. Допоки не виплатили кошти власникам — податку немає. Винятки передбачили лише для ІТ-компаній, які проводитимуть платежі, прирівняні до виведення капіталу (п. 141.9-1 ПК).

Чи стане резидент Дія Сіті ризиковим контрагентом

Закон № 1946 напряму не обмежує операцій з резидентами Дія Сіті, які стануть вашими контрагентами. Однак резидентові Дія Сіті може стати невигідно працювати з контрагентом, який є пов’язаною особою, неприбутковою організацією чи єдинником. Наприклад, податком на виведений капітал оподатковуватимуть товари, роботи чи послуги, які придбали у платника єдиного податку, якщо сума операцій перевищить 20% суми витрат від будь-якої діяльності покупця за попередній рік.

Обмеження будуть і щодо поворотної фіндопомоги пов’язаним особам. Так, резидентові Дія Сіті доведеться оподаткувати всю суму поворотної допомоги пов’язаній фізособі — неплатнику. Якщо він надаватимете поворотну фіндопомогу пов’язаним чи непов’язаним юрособам, податки сплатить, якщо кошти йому не повернуть протягом 12 календарних місяців починаючи з місяця, що настає за податковим кварталом, в якому надав допомогу (пп. 135.2.1.7 ПК).

Новий правовий режим

має поступово витіснити систему ФОПів-єдинників у сфері ІТ

Операції з неприбутковими підприємствами резидентам Дія Сіті доведеться лімітувати. Так, без податкових наслідків можна буде надавати будь-яку фіндопомогу чи дарувати майно, роботи чи послуги в розмірі, що не перевищує 0,5% виручки за попередній рік. Решту — слід оподаткувати за загальною ставкою 9% (пп. 135.2.1.8 ПК).

Більшість норм Закону № 1946 набули чинності з 01.01.2022. Виняток уряд передбачив лише для обмежень щодо операцій з єдинниками, ці норми планують ввести в дію з 01.01.2024 (п. 59 підрозд. 4 розд. XX ПК).

Як бачимо, Закон № 1946 не обтяжує компанію, яка співпрацює з резидентом Дія Сіті. А от резидент Дія Сіті має зважувати залежно від статусу контрагента, чи вигідно з ним працювати.

Як контролюватимуть дотримання вимог

Резидент Дія Сіті регулярно подаватиме Мінцифри:

  • звіт про відповідність;
  • незалежний висновок суб’єкта аудиторської діяльності.

Вперше ці документи потрібно буде подати не пізніше ніж в останній день п’ятого календарного місяця, що йде за календарним місяцем набуття статусу резидента Дія Сіті. А потім — щороку не пізніше ніж 1 червня року, що настає за звітним. Звіт про відповідність міститиме усі дані, що підтверджують дотримання вимог для резидента Дія Сіті.

Якщо не подасте звіт про відповідність чи аудиторський висновок, втратите статус резидента Дія Сіті. Щоправда, для цього потрібно буде запізнитися з поданням документів більше ніж на 20 робочих днів після закінчення граничного строку (ст. 13 Закону № 1667).

РЕЗЮМЕ

 

Стати резидентом Дія Сіті можна тільки добровільно.

Три основні переваги нового податкового режиму: 5% ПДФО, 22% ЄСВ від мінімальної бази, 9% податку на виведений капітал.

Співпрацювати з контрагентами, які є резидентами Дія Сіті, можна без обмежень. Однак їм може бути невигідно застосовувати податок на виведений капітал у разі співпраці з єдинниками, неприбутківцями та пов’язаними особами.